Offertes aanvragen

Vloerverwarming parket

Welke vloeren zijn geschikt?
Houten vloeren zijn in het algemeen geschikt om boven vloerverwarming aan te brengen. Dit geldt echter niet voor alle soorten houten vloeren. Zo is vloerverwarming prima aan te leggen onder bijvoorbeeld lamelparket en multiplank. Massief parket daarentegen, is niet geschikt om boven vloerverwarming te leggen. De reden hiervoor is dat houten vloeren die op vloerverwarming zijn aangelegd, meer dan gemiddeld ‘werken’. ‘Werken’ betekent hier het krimpen of uitzetten van het hout in de vloer. Dit is de oorzaak van de temperatuurverschillen die optreden, wanneer de vloerverwarming zijn werk doet. Lamelparket lost het krimpen of uitzetten van de vloer zelf op door haar kruislingse verlijming, in tegenstelling tot massief parket. Tevens beschikt massief parket veelal over een te hoge R waarde m2 K/W.

De rol van de R waarde in de keuze voor vloerverwarming


De R waarde, zoals eerder in dit artikel is genoemd, staat voor de thermische weerstand van het parket. Dit getal geeft aan in welke mate het parket de warmte geleidt. Een lage R waarde wil zeggen dat het parket de warmte goed geleidt. Wanneer u gebruik wil maken van vloerverwarming in combinatie met een parketvloer, dient de R waarde zo laag mogelijk te zijn. Dit is om er zeker van te zijn dat de desbetreffende ruimte zo snel mogelijk kan worden verwarmd.

Om de maximale R waarde te berekenen, dient rekening te worden gehouden met het feit of de vloerverwarming als hoofd- of als bijverwarming zal worden ingezet.

Hoofdverwarming: Maximale R waarde van parket en ondervloer/lijmlaag = 0,13 m2 K/W.
Bijverwarming: Maximale R waarde van parket en ondervloer/lijmlaag = 0,18 m2 K/W.