Offertes aanvragen

Vloerverwarming laminaat

Warme voeten met laminaat?

Je wilt een mooie maar betaalbare vloer in huis en komt dan al snel uit bij laminaat. Maar wat als je nou ook nog graag warme voeten wilt? Vloerverwarming en laminaat kunnen niet samen gaan, toch? De combinatie vloerverwarming met laminaat is wel degelijk mogelijk. Zowel met een watergedragen systeem als met elektrische vloerverwarmingsfolie. In dit artikel leggen we het verschil uit.

Watergedragen systeem onder laminaat

Het watergedragen systeem bestaat uit verwarmingsbuizen die onder de vloer worden aangelegd en worden aangesloten op de CV-ketel. Deze buizen worden in een bepaald patroon geplaatst voor een optimale verdeling van de warmte. Wanneer je een watergedragen systeem wilt, dan kan bij nieuwbouw de verwarming meteen worden gelegd voordat de betonnen vloer wordt gestort of het kan vooraf worden gemaakt in de betonplaten. Vervolgens wordt het laminaat gelegd. Bij bestaande bouw worden, voor het leggen van het laminaat, sleuven in de betonnen vloer gefreesd. Daarna wordt de vloer dicht gesmeerd en kan de laminaatvloer gelegd worden. Voor beide opties geldt dat het belangrijk is om je goed te laten voorlichten over eventueel een isolatievloer onder het laminaat, omdat de verkeerde isolatievloer de warmte van de vloerverwarming kan tegenhouden. Voordelen van watergedragen vloerverwarming is dat je het kunt regelen via de thermostaat. Het energieverbruik is lager omdat het water maar tot 40 graden opgewarmd hoeft te worden. Je hebt in principe geen radiotoren meer nodig in de ruimte, wat ruimte bespaart. Daarnaast is het goed voor mensen met luchtwegklachten, omdat de luchtcirculatie beter is met vloerverwarming. Nadeel is dat het aanleggen lastiger is en daarom vaak duurder is dan elektrische vloerverwarmingsfolie.

Elektrische vloerverwarmingsfolie

Een ander systeem om vloerverwarming aan te laten leggen in je huis is elektrische vloerverwarmingsfolie. Het voordeel is dat er geen sleuven hoeven te worden gefreesd en je kunt ervoor kiezen om een gedeelte te doen van de ruimte of de gehele ruimte. Dat hangt er ook van af of je het als hoofdverwarming of als bijverwarming wilt gebruiken. Wanneer je het als bijverwarming wilt gebruiken dan heb je nog gewone radiatoren nodig in de ruimte. Bij het plaatsen van de vloerverwarming wordt eerst de elektrische vloerverwarmingsfolie gelegd en daar overheen worden speciale isolatieplaten geplaatst, waarover het laminaat wordt gelegd. Deze speciale isolatieplaten zullen de warmte wel door laten. Voordeel van elektrische vloerverwarming is dat het makkelijk aan te leggen is. Is er wat mee aan de hand, dan kun je er makkelijker bij. Daarnaast kun je het oppervlakte van de vloerverwarming zo groot maken als je zelf wilt. Je hoeft het bijvoorbeeld niet aan te leggen op delen in de ruimte waar je toch niet loopt of zit. Elektrische vloerverwarming is nog voordeliger dan een watergedragen systeem. Ook Elektrische vloerverwarming is beter voor mensen met klachten aan de luchtwegen.

Vloerverwarming onder laminaat is mogelijk

Vloerverwarming kan dus onder vele soorten vloeren, waaronder ook onder laminaat. Het is misschien duurder in aanschaf, maar is voordelig in energieverbruik. Het is goed voor de luchtwegen en het biedt een prettig wooncomfort door een constante warmte in de leefruimte en behaaglijk warme voeten in de winter. Zowel voor het watergedragen systeem als voor het elektrische systeem geldt dat het wordt aanbevolen om het aan te laten leggen door Quality Heating.