Offertes aanvragen

Natsysteem vloerverwarming

Als u overweegt om een vloerverwarming aan te leggen, wegen de kosten en de efficiëntie uiteraard mee. Om u te helpen bij deze beslissing, zullen we precies uitleggen wat de methode ‘natbouw systeem‘ precies inhoudt.

Eigenlijk is een natbouw systeem een verzamelnaam voor alle vloerverwarmingen waar een natte laag overheen wordt aangebracht. Onder natbouw systemen vallen vloerverwarmingen met noppenplaten, krimpnetten en tackerplaten.

Het natbouw systeem is de meest voorkomende vloerverwarming. Bij het natbouw systeem wordt er gebruik gemaakt van infrezen, waarbij de buizen in cement aanwezig zijn. Het natbouw systeem is handig als u een nieuw huis aan het bouwen bent en direct goed wilt beginnen.

Waarom een natbouw systeem?

U kunt verschillende redenen hebben om een vloerverwarming met natbouw systeem aan te schaffen. Natbouw systemen zullen langzamer opstarten en iets duurder zijn dan andere systemen waarbij de buizen zijn ingefreesd. De meerprijs van een natbouw systeem wordt voornamelijk veroorzaakt door de hogere kosten van de materialen. Groot voordeel van het natbouw systeem is dat de warmte langer wordt vastgehouden waardoor het energiezuiniger en daardoor ook milieuvriendelijker is. De warmte zal bovendien beter worden overgedragen van de warmtebuizen naar de vloer dan bij een droogbouw systeem. De maandelijkse energiekosten zullen door de lagere energierekening uiteindelijk minder bedragen dan bij een droogbouw systeem. Bij een natbouw systeem duurt het een aantal weken voordat u gebruik kunt maken van uw vloerverwarming.

Kortom, een natbouw systeem vereist een grotere investering, maar zal maandelijks minder kosten. De vloerverwarming zal minder snel opstarten dan een droogbouw systeem, maar de warmte zal beter worden overgedragen.

Aanleg

De aanleg van een natbouw systeem moet erg zorgvuldig worden gedaan. Als dit systeem niet met genoeg aandacht wordt aangelegd, zullen er vervelende problemen komen, waar u altijd last van zult hebben. Leg daarom niet zelf uw vloerverwarming met het natbouw systeem aan, maar laat het doen door Quality Heating. Om een goede vloerverwarming aan te leggen, is ervaring nodig, al onze monteurs bezitten de benodigde expertise en kennis om uw vloerverwarming perfect aan te leggen.

Voor een natbouw systeem is er meer ruimte nodig, omdat de buizen niet worden ingefreesd maar in het cement aan worden gelegd. Voor een vloerverwarming met dit systeem is dit ongeveer 18 tot 20 cm ruimte nodig, terwijl dit bij het droogbouw systeem maar 13 tot 18 cm is. Omdat 20 centimeter niet altijd gemist kan worden in bijvoorbeeld woningen die worden gerenoveerd, kan het droogbouw systeem soms een beter alternatief zijn. Als u er voor kiest om een natbouw systeem aan te (laten) leggen, moet u, zoals eerder genoemd, er rekening mee houden dat het een aantal weken kan duren voordat u de vloerverwarming kan gebruiken.

De ruimte van 18 tot 20 centimeter die benodigd is voor het natbouw systeem wordt gebruikt voor een aantal belangrijke zaken. Om u een duidelijk overzicht te geven waarop de opbouwhoogte gebaseerd is, hebben we voor u een tabel gemaakt die u hieronder kunt bekijken.

 Opbouwhoogte natbouw systeem

Benodigde hoogte Waarvoor benodigd
5 cm Leidingen en elektrische draden
5 cm Isolatie
6-8 cm Dekvloer met vloerverwarming
2 cm Vloerbedekking