Offertes aanvragen

Nadelen vloerverwarming

 

Vloerverwarming is in staat om uw leefomgeving een stuk aangenamer en fijner te maken en heeft een groot aantal voordelen ten op zichte van de reguliere verwarmingssystemen. Vloerverwarming zorgt voor meer comfort en is energiebesparend. Daarnaast zorgt vloerverwarming ervoor dat de kwaliteit van de luchtcirculatie in uw woning wordt verbeterd.

Toch zijn er naast de vele voordelen, ook een klein aantal nadelen van vloerverwarming te vermelden. Deze nadelen zijn eigenlijk beter te omschrijven als 'beperkingen', of zaken om rekening mee te houden, wilt u de resultaten van uw vloerverwarming zo gunstig mogelijk laten zijn. Het is altijd een goed idee om de nadelen en de voordelen van verschillende verwarmingssystemen met elkaar te vergelijken. Hieronder beschrijven wij daarom de mogelijke beperkingen van vloerverwarming.

1. Beperking in materiaal vloerafwerking:

Het feit is dat wanneer vloerverwarming onder uw vloeroppervlak is aangelegd, niet voor iedere soort vloerbedekking kan worden gekozen. Ook wordt het aflakken van uw vloer, niet aangeraden. Hout en laminaat heeft bij vloerverwarming niet de voorkeur, een tegelvloer echter, is een zeer geschikte keuze bij vloerverwarming. Een keramische afwerking van de vloer, leidt tot het optimaal kunnen benutten van de voordelen van vloerverwarming. Dit houdt in een snelle opwarming en hoog rendement, door de slechts kleine weerstand die de tegelvloer geeft aan vloerverwarming.

2. Vrijhouden van het vloeroppervlakte:

Vloerverwarming levert meer ruimte op dan verwarming door middel van radiatoren, maar wat veel mensen niet weten, is dat vloerverwarming het beste werkt wanneer het vloeroppervlakte zo veel mogelijk wordt vrijgehouden. Idealiter zou 40% van het vloeroppervlak vrij moeten worden gehouden van meubels etcetera, om de vloerverwarming zo optimaal mogelijk te laten werken.

3. Hoge installatiekosten:

De prijs van de installatie van vloerverwarming kan aan de hoge kant zijn. De kosten hiervoor kunnen duurder uitvallen dan een verwarmingssysteem door middel van radiatoren. Toch is het zo dat de hoge installatiekosten, door het hoge rendement van de vloerverwarming, binnen de kortste keren terugverdient kunnen worden. Laat u door een van onze warmte-adviseurs informeren over de precieze kosten van de installatie van vloerverwarming in uw eigen woning.

4. Bijverwarming of hoofdverwarming?

Niet in elk geval kan vloerverwarming worden ingezet als zijnde de hoofdverwarming van de woning. In sommige gevallen is slechts vloerverwarming niet voldoende om het gehele huis mee te verwarmen en dient er daarom een tweede warmtebron te worden ingezet. Een goede isolatie kan er wel voor zorgen dat de vloerverwarming als hoofdverwarming kan worden gebruikt. Echter bij gebrek aan een sterke isolatie of bijvoorbeeld bij aanwezigheid van hoge plafonds, zal een extra warmtebron moeten worden ingezet om de woning van de gewenste temperatuur te voorzien. De warmte-adviseurs van Quality Heating kunnen u advies bieden, bij uw vragen over de mogelijkheid van vloerverwarming als hoofdverwarming in uw woning.